02 Δεκεμβρίου 2006

Από πού πηγάζει το νόημα;
Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι το νόημα γεννιέται από τη σύνθεση-συνύπαρξη:
Ένας κύκλος με μια καμπύλη στο εσωτερικό του μεταφέρει νόημα: ένα γελαστό ανθρωπάκι. Αν αντιστρέψουμε την καμπύλη έχουμε ένα λυπημένο ανθρωπάκι. Αν την καμπύλη την μεταφέρουμε να τέμνει τον κύκλο τότε αυτό παύει να έχει νόημα.
Το νόημα λοιπόν αποκτάτε από τη σύνθεση δηλαδή από τις θέσεις εκείνες μέσα από τις οποίες προκύπτει σχέση με συγκεκριμένο, λογικό περιεχόμενο. Συνεπώς μέσα από τη συνύπαρξη σημείων ή ατόμων κλπ.
Αξιοπρόσεκτο εδώ είναι πως η παρουσία πολλών σημείων από μόνα τους δε δημιουργούν νόημα. Το νόημα γεννιέται μόνο όταν αυτά μπορούν να παράξουν λογική σχέση, αυτό πάλι γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις στο χώρο αλλά και το χρόνο. Η ύπαρξη δηλαδή από μόνη της δε γεννά νόημα. Αυτό γεννιέται στη συνύπαρξη. (Επαναλαμβάνω το νόημα δεν είναι ο σκοπός αλλά αντλεί την ύπαρξή του απ’ αυτόν αφού είναι «ως προς αυτόν»).
Το νόημα της ζωής λοιπόν πηγάζει από τη συνύπαρξή μας με τον άλλο, από τη συνεργασία μας με τον άλλο. Από τη συμβιωτική μας σχέση. Η συνύπαρξη-σύνθεση έχει να κάνει με το σκοπό της ζωής, ταυτίζεται με αυτόν.
Δείτε τώρα πως μέσα από αυτή τη λογική γεωμετρική σχέση-σύνθεση παίρνει «ζωή» ο κύκλος και η καμπύλη μας και γεννιέται το ανθρωπάκι. Η ζωή και η σύνθεση συνδέονται με ένα μοναδικό τρόπο, σχεδόν ταυτίζονται. Το RNA και το DNA είναι μία σύνθεση. Ένα ποίημα, μια μελωδία, ένας οργανισμός αποτελούν συνθέσεις με λογική δομή.
Λογική δομή σημαίνει συμβιωτικότητα χωρίς ανταγωνισμό, συνεργασία κάτω από ένα σκοπό.

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ΦΑΝΤΙ είπε...

Καλησπέρα,

Λίγο μπερδεμένα τα διατυπώνεις εδω φίλε Γούφ. Το νόημα του ανθρώπινου σχήματος στο κυκλάκι με τις τελίτσες δεν αποκτίεται απο μόνο του με την τοποθέτηση των σχημάτων στον χώρο. Αντίθετα απαιτείται μια νόηση (η ανθρώπινη) και ένα βίωμα (η όραση ενός άλλου ανθρώπου) για να αποκτήσει νόημα το σχήμα ...

Από μόνο του δηλαδή δεν αποκτά νόημα μόνο με την σύζευξη των σχημάτων ...

Όπως έχουμε πει και στο www.filosofia.gr το νόημα (κάθε νόημα) απαιτεί μια νοήμονα οντότητα για να το δημιουργήσει, δηλαδή δεν προϋπάρχει.

Απο την άλλη μεριά αυτό που λες για το DNA πάλι δεν το καταλαβαίνω. Το DNA μας δείχνει τι μπορεί να πετύχει η συνεργασία και η συμβίωση. Σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Εαν εννοείς που εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αντλήσουμε - δημιουργήσουμε κάποιο νόημα παρατηρώντας την λειτουργία και ιστορία του DNA, τότε πέτυχες διάνα! Συμβίωση λέγετε αυτό!

03 Δεκεμβρίου, 2006 22:53  
Ο χρήστης Blogger ΦΑΝΤΙ είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

26 Δεκεμβρίου, 2006 23:49  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα