29 Ιανουαρίου 2007


"Απαιτείται όπως είναι φανερό στις μέρες μας, η διαμόρφωση μιας νέας υπευθυνότητας και ηθικής αντίληψης, που θα ανταποκρίνεται στα τωρινά αγωνιώδη προβλήματα της ύπαρξης, τα οποία αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, που, όπως πολλά δείχνουν, φθάνει σύντομα στο κομβικό σημείο να πρέπει να επιλέξει ποιο ρόλο θέλει να παίξει: Εκείνον του έλλογου όντος, που έχει συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στην ανθρωπότητα και τη φύση, ή του κακοποιού πνεύματος που θα τις ταπεινώσει και τελικά θα τις εξοντώσει.
Η επιλογή αυτή συνιστά το τωρινό μας καθήκον, το οποίου όμως η εκπλήρωση προϋποθέτει κάτι αυτονόητο αλλά καθόλου εύκολο. Απαιτεί συγκεκριμένα να ντραπούμε ως άνθρωποι για τη σημερινή μας κατάπτωση και να οργιστούμε με τον εαυτό μας.
Αυτή η "άγια οργή" είναι το στοιχείο που ενεργοποιεί όλες εκείνες τις δυνάμεις μέσα μας οι οποίες οδηγούν στην υπέρβαση του αρνητικού εαυτού μας. Κι αυτό επιβάλλεται να γίνει για να ξανασυμφιλιωθούμε με τη φύση, παύοντας να παριστάνουμε με άκριτη αλαζονεία τον κυρίαρχο πάνω της και να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας συμμαχώντας μαζί της."
Γ. Α. Μαγκάκης Ομότιμος καθηγητής Παναπιστημίου Αθηνών

Το πιο πάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο "Η προστασία των ζώων και το Δίκαιο" από τις εκδόσεις Σάκκουλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα