17 Απριλίου 2007

Ομορφιά

Η ομορφιά είναι μια ιδιαίτερη όψη της ζωής. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε έναν ακριβή ορισμό καθώς το κριτήριό μας γι' αυτήν είναι υποκειμενικό. Γεγονός είναι, ότι όπως για πάρα πολλά άλλα έτσι και για την ομορφιά απαιτείται εκγύμναση και εκπαίδευση ώστε να μπορεί κάποιος να την αναγνωρίζει και στις πιο λεπτές ή κρυμμένες όψεις της. Αν για παράδειγμα δεν δουλέψεις με τις μουσικές αρμονίες και τη μουσική γενικότερα δύσκολα θα μπορέσεις να κατανοήσεις την ομορφιά ενός υπέροχου κλασικού κομματιού, όπως για παράδειγμα η "Ποιμενική Συμφωνία" του Μπετόβεν, το Τρίτο Μοτέτο του Μπαχ, ή το κονσέρτο για βιολί και για πιάνο του Σεζάρ Φρανκ κλπ.
Αν δε δουλέψεις με το χρώμα, το φως, τις λεπτές αποχρώσεις του, τις χρωματικές αρμονίες, αντιθέσεις και διαφάνειες, με τις σκιές και τα σχήματα, με τη σύνθεση γενικότερα ενός ζωγραφικού πίνακα, δεν μπορείς να συλλάβεις την ομορφιά ενός Terner ή ενός Μονέ ή ενός Τέτση και ενός Μαλέα.
Μιλώ για μια ιδιαίτερη ομορφιά που δε βρίσκεται στο προφανές.
Η ομορφιά δεν εξαντλείται στην τέχνη. Τα μαθηματικά, η φυσική, η βιολογία, η γεολογία, κλπ, όλες οι επιστήμες, έχουν τη δική τους ομορφιά, η οποία συνήθως βρίσκεται μέσα στην έρευνα.
Η εξασκημένη αίσθηση ή καλύτερα συνείδηση, μπορεί να τη συλλάβει σε σημείο που να οδηγηθεί στην έκσταση. Αλλά την ίδια ώρα που ο ένας βρίσκεται σε μια εκστατική ατμόσφαιρα από την εντύπωση της ομορφιάς, ένας άλλος μπορεί να "υποφέρει" για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για παράδειγμα ένα κλασικό μουσικό κομμάτι μπορεί να κάνει τον ένα να εκστασιάζεται και του άλλου δίπλα του να του φαίνεται ανυπόφορο.
Ασφαλώς η ομορφιά δε βρίσκεται στη δεξιοτεχνία ή τουλάχιστον μόνο σ' αυτήν. Δε βρίσκεται δηλαδή στην τελειότητα της μορφής αλλά στο συναίσθημα, το νόημα, την αισθαντικότητα ή την ιδιαίτερη ποιότητα βιώματος πίσω από αυτή (τη μορφή).
Η μορφή στην τέχνη (και όχι μόνο) δεν είναι παρά ένα σύμβολο έκφρασης μιας εσώτερης κατάστασης. Όσο πιο ανόθευτα εκφράζεται μια εσωτερική κατάσταση τόσο πιο όμορφο (για παράδειγμα) είναι ένα έργο τέχνης. Εννοείται πως όσο πιο όμορφη είναι αυτή η εσωτερική διάθεση τόσο περισσότερο αυξάνει η εξωτερική ομορφιά.
Για να μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την ομορφιά πρέπει να εξασκηθεί ώστε να μπορεί να βλέπει πίσω από το προφανές, πίσω από τη μορφή.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα